000fogdapenzt_lumen
01halsz_h
02halsz_h
03halsz_h
04halsz_h
05halsz_h
06halsz_h
07halsz_h
08halsz_h
lumen1
lumen3
lumen4
lumen5
lumen6

Fogd a pénzt és fuss - Halász Dániel
Kurátor: Stenczer Sári

A művészek már régóta bátran használják a kisajátítás vitatott eszközét azzal a céllal, hogy rámutassanak társadalmi csapdákra, veszélyes ideológiákra és a média által súlyozott egyenlőtlenségekre. Ez a fajta „kreatív lopás" (Deleuze) a hatalmi struktúrákra (művészi és állami) és azok szerveződéseire, céltudatos használatára is rákérdez egyben, összetett tartalma pedig analitikus kontextust teremtő gesztusával kritikus interakcióra készteti nézőjét.

Halász Dániel sem tesz mást a Fogd a pénzt és fuss (sic! Woody Allen) című kiállításán, mint eredeti környezetüktől megfosztott fényképek, kiemelt szövegek és tárgyak társításával kívánja elgondolkodtatni a befogadót: mi is a közoktatás, a diploma, sőt végsősoron az állampolgári jog mértékegysége? Miként és hogyan határozhatóak meg és írhatóak le egy ország intézményeinek és szakembereinek tudományos, eszmei és intellektuális eredményei? Mindezeknek kizárólagosan gazdasági vetületei lennének?

A kiállításon változtatás nélkül megjelenített képek a Hamst3r.com weboldalról, a falon megjelenő szövegek a magyar közéletből, míg a felsorakoztatott egyéb tárgyak mindennapi életből származnak. Ez dekonstruktív-konstruktív mimézis visszafordít minket a művészeti térből a valóságba, a fizikai világunk hermeneutikus kérdéseinek elhagyhatatlan tényszerűségébe – s emellett az egyén mítoszába és az eredetiségbe vetett kételkedésünk olvasatának kötelezettségébe.

A művész-állampolgár itt megjelenő zsákmányszerző-eltulajdonító aktusa több kérdésre is referál, de leginkább a Magyarországon zajló, elidegenítő kommunikációra és konkrétabban arra a törvénytervezetre, miszerint a külföldre távozó diplomásainknak vissza kellene fizetniük taníttatásuk költségeit.

Stenczer Sári

Lumen Galéria
http://photolumen.hu

Megnyitó:
2011. december 8, 19 óra

Mikszáth Kálmán tér. 2.
H-1088 Budapest

a kiállítás megtekinthető:

2012. január 18-ig,
h-p: 9-19h
szombat: 11-16h

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.