Csodás új fotózási helyszínt fedeztem fel

Imádok fotózni, bár nem tudok. A szakértelem teljes hiányában, saját magamtól készítek természetfotókat és portrékat. Ennek ellenére azonban sokszor elég jól szoktak sikerülni. Nemrég épp egy különös helyen fotóztam. Először nem is igazán tudtam, hová keveredtem. Aztán felfedeztem, hogy éppen egy napelem telep közvetlen közelében vagyok. A napelemek mindig is lenyűgöztek és ilyen közelről még sohasem volt szerencsém találkozni velük.

A fotók is elég jól sikerültek, de a lényeg, hogy végre megismerkedhettem a napelemekkel is közelebbről. Ehhez nem kellett mást tennem, mint meglátogatni a https://napelemrendszer.info oldalát. Itt ugyanis minden létező, lényeges információt megtalálhatunk a napelemekről. Rögtön fel is lelkesedtem a téma iránt és a honlapon keresztül máris ajánlatot kértem. Szinte rögtön vissza is hívtak és leegyeztettük a helyszíni felmérés időpontját.

Egy picit aggódni kezdtem, hiszen most erre nem igazán volt anyagi keretem, de a https://napelemrendszer.info honlapját böngészve megnyugodtam, ugyanis kiderült, hogy a helyszíni felmérés valóban ingyenes, sem kiszállási-, sem pedig munkadíjjal nem kell számolni. Ez azért mégis csak megnyugtató.

Amikor kiértek a srácok, rögtön el is kezdték feltérképezni a ház adottságait. Szerencsére nekem külön készülni nem kellett a látogatásra. Egyébként se lett volna rá időm. Felmérték a ház tájolását, fekvését és a tető dőlésszögét is. A https://napelemrendszer.info oldaláról megtudtam ugyanis, hogy a délkeleti vagy a délnyugati tájolás és a 25-40°-os dőlésszög a legkedvezőbb a napelemek működése szempontjából. Így érik ugyanis a leghatékonyabban a sugarak, így használhatóak ki leginkább a nap sugarai.

A mi házunk szerencsére pont ideális adottságokkal rendelkezik az említett szempontok alapján. Annak sem kell azonban lemondania a napelemekről, akinek például síktetős háza van. Speciális tartóelemek tetőre szerelésével ugyanis ez a probléma is hatékonyan kiküszöbölhető. A dőlésszögön és a tájoláson kívül megvizsgálják a tető teherbírását is, el kell bírnia ugyanis a napelemek súlyát. Ami lássuk be, nem kevés kilogrammot jelent. Emiatt is aggódtam, hiszen elég régi tetőnk van, ami bizony cseréért kiállt. De szerencsére így is megoldható a felszerelés. Figyelembe veszik a ház árnyékolását is, vagyis azt, hogy valamilyen tereptárgy, épület vagy fa nem árnyékol-e be túlságosan.

Miután ezeket szemügyre vették, a család átlagos áramfogyasztását is megnézik, így állapítják meg, hogy milyen típusú és hány darab napelemre lesz szükségünk. Így már egészen pontos kalkuláció készíthető.

A https://napelemrendszer.info munkatársai óriási szakértelemmel rendelkeztek, rendkívül kedvesek voltak és készséggel válaszoltak minden kérdésemre. Aki ismer, az tudja, hogy abból bizony folyton akad szép számmal. A legtöbb kérdésem a finanszírozással kapcsolatban érkezett, hiszen mi más is lenne állandóan probléma, mint az a fránya pénz.

A https://napelemrendszer.info ennek is utánanéztem és megtudtam, hogy vannak kifejezetten ilyen célú hitelek (ám sajnos 0%-os hitel most napelem telepítésre nincs), melyekhez 20-25%-os önerő szükséges. Persze vannak állami támogatások is. Most éppen a jelenleg érvényben lévő Otthonteremtési Támogatást használhatjuk ki, melynek keretében maximum 3 millió forintos támogatásra lehetünk jogosultak. A támogatás a költségek felét fedezi és utólagos finanszírozású, tehát mindenképpen nekünk kell előre kifizetni a kiépítés összegét. Utólag azonban ennek a felét visszakapjuk majd.

Napelemet építeni nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Ha pedig kész, nemcsak hasznos, de őrületesen jól is néz ki. Rengeteg szuper fotót lehet róluk készíteni, így fotózás szempontjából sem elhanyagolható a napelem rendszerek szerepe.