Lefotóztuk a jövőt

A barátom nagyon szeret fotózni, és sokféle fotópályázaton indul minden évben. Idén talált egy környezetvédelemmel, fenntarthatósággal és klímatudatossággal kapcsolatos kiírást, amire mindenképpen szeretett volna pályázni, de sokáig nem volt igazán jó ötlete. Egyik reggel azonban a kávéját kavargatva észrevette a konyhaablakból, hogy a szomszéd ház tetején éppen munkások ügyködnek, hamarosan pedig az is kiderült, hogy mivel: napelem rendszert telepítettek. Át is szaladt rögtön a fényképezőgépével, hogy nem fotózhatná-e a folyamatot, én pedig már arra értem ki a teraszra, hogy a pasim egy szál alsónadrágban kattogtatja a fényképezőgépét a szomszédék gyepén.

Miután átvittem neki egy pólót (lehet, hogy prűd vagyok, de azért ez szerintem mégis csak túlzás), beszélgetésbe elegyedtünk a szomszéddal, akitől megtudtuk, hogy a megfelelően telepített napelem élettartama több évtized is lehet, így tehát, bár költséges beruházás, valójában nem csak hogy megtérül, de még spórolni is lehetséges vele. Persze ehhez az kell, hogy a napelemeink megbízható minőségűek legyenek, hiszen folyamatosan ki lesznek téve az időjárás viszontagságainak, ami az utóbbi évek tapasztalatai alapján nem kis megterhelést jelent: nyáron a tűző napot, a viharokat és a jégesőt egyaránt ki kell állniuk, télen pedig a fagyos szelet és a havat is tolerálniuk kell. Számos gyártó évtizedekig tartó garanciát vállal a termékeire: a panelek általában edzett üvegből készülnek, míg a keretek anyaga saválló acél, a kábelek pedig UV védelemmel rendelkeznek annak érdekében, hogy minél hosszabb ideig gond nélkül láthassák el a feladatukat. Nem érdemes tehát a minőségen spórolni: a napelem mindenképpen hosszútávú befektetés, így megéri áldozni rá, egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy még 20 év múlva is az eredeti teljesítményt nyújtják-e a panelek, vagy pedig már 10 év után cserélni kell őket az esetleges elhasználódás vagy meghibásodás miatt. A szomszédunknál dolgozó cég is ennek szellemében kivitelezi a projektjeit, és kizárólag minőségi termékekkel és alkatrészekkel dolgozik, amelyekre hosszú távú garanciát vállal – a napelempalyazatok.hu oldalon lehet árajánlatot kérni tőlük.

Nem kell egyébként lemondanunk a fejlesztésről akkor sem, ha önerőből nem tudnánk kigazdálkodni egy komplett napelemrendszer telepítését. Érdemes szétnézni az igénybe vehető pályázatok között a napelempalyazatok.hu oldalon – nem kizárt, hogy találunk köztük olyat, amit mi magunk is igénybe vehetünk, akár magánszemélyként, akár vállalkozóként szeretnénk beruházni rá.

Összességében tehát ha fontos számunkra a környezetvédelem, esetleg hosszú távon spórolni szeretnénk a villanyszámlán, netán függetlenebbé akarunk válni az áramszolgáltatótól (vagy mindezt egyszerre), akkor mindenképpen érdemes felkeresni a napelempalyazatok.hu oldalt – egészen biztosan minőségi szolgáltatást kapunk, és a napelem élettartamával sem lesz majd gondunk. Mi is jól járunk, és a bolygó is hálás lesz – azt hiszem, valami ilyesmi kell hogy legyen a jövő.